Return to EXCEL

IZVEŠTAJI

Izveštaji u excelu


Često se dešava da elektronskom poštom dobijamo eksel datoteke koje nisu pripremljene za štampanje tj. kada primenimo Print, sadržaj izlazi na dve ili tri starne iako može da se podesi da bude na jednoj strani. (Ovakve datoteka najčešće dolaze iz opštinskih službi ili iz raznih ministarstava. Dodatni problem je kada ih “zaključaju” pa ne možemo da kopiramo JMBG zaposlenih na primer ili da premeštamo kolone itd., tako da moramo da koristimo razne alate kao npr. UZCSETUP.EXE kako bi skinuli šifru i dovršili posao.) Otuda motivacija da ovu vežbu uradim kao jedan projektni zadatak.

POMOĆ IZ EXCELA. Ukoliko vam je potrebna pomoć iz Excela, možete da me kontaktirate na slavoljubpn[at]gmail.com. Savete ne naplaćujem, ostalo po dogovoru. Možete i sami da ponudite cenu…

OPŠIRNIJE…

Zadatak. Na radnom listu Izveštaj dat je popis robe na kraju fiskalne godine. Potrebno je da se izračuna maloprodajna vrednost robe. Ovo je ujedno početno stanje zaliha za novu fiskalnu godinu.

U izvesnom prethodnom periodu ovaj posao se radio na sledeći način: kupimo popisne liste u knjižari, formiramo popisnu komisiju, upisujemo robu, količinu i cenu (u dva ili tri primeraka) i na kraju digitron u ruke i sledi množenje. Ako je lager robe u objektu veliki, broj strana je ogroman pa ovaj posao može da potraje danima.

U današnje vreme, svaka iole ozbiljna firma ima svoju bazu podataka iz koje može da eksportuje podatke u eksel i ubrza proces formiranja početnog stanja. Kako bi ovaj dokument bio validan, mora da sadrži sledeće: Zaglavlje na svakoj strani; Numerisane strane; Datum popisa; Suma na svakoj strani; Rekapitulacija popisa; Potpis članova komisije; Potpis računopolagača i td.

Datoteku za vežbu sa izveštajima možete preuzeti dole.


49 do 50 IZVEŠTAJI

Nešto od teorije.

VIDEO TUTORIJAL – IZVEŠTAJI U EXCELU

Ovde možete da pogledate kako se kreiraju izveštaji u excelu. Video prati vežbu iz datih datoteka, tako da, paralelno sa videom možete da probate da sami uradite vežbu.

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.