Return to EXCEL

LOOKUP

Lookup funkcija u excelu


Na radnom listu Cenovnik je dat spisak robe sa cenama u jednoj prodavnici nameštaja. Na radnom listu Lookup je dat spisak robe na lageru u istoj prodavnici (zato ova tabela ima manje slogova). Zbog promene kursa evra, potrebno je da se linearno povećaju cene svih proizvoda za 5%, a samim tim uradi i nivelacija popisane robe.

POMOĆ IZ EXCELA. Ukoliko vam je potrebna pomoć iz Excela, možete da me kontaktirate na slavoljubpn[at]gmail.com. Savete ne naplaćujem, ostalo po dogovoru. Možete i sami da ponudite cenu…

OPŠIRNIJE…

Sugerisati učenicima da probaju da popune polja sa cenama bez korišćenja bilo koje funkcije. Videće da je to jako dug i nezahvalan posao.

“Tražimo pomoć” od funkcije LOOKUP. Pomoću funkcije LOOKUP “povucite” vrednosti stare i nove cene sa radnog lista CENOVNIK. VAŽNO: PRE NEGO ŠTO UPOTREBITE FUNKCIJU LOOKUP, NEOPHODNO JE SORTIRANJE. SORTIRA SE TABELA IZ KOJE SE “IZVLAČE” PODACI, I TO PO POLJU KOJE SE TRAŽI. U našem slučaju, sortira se Cenovnik po šifri proizvoda u rastućem redosledu. JOŠ NEŠTO. FUNKCIJA LOOKUP SE KORISTI SAMO KADA STE SIGURNI DA POSTOJI TRAŽENA VREDNOST U TABELI IZ KOJE SE IZVLAČI PODATAK. AKO FUNKCIJA NE PRONAĐE TRAŽENI VREDNOST, NE PRIJAVLJUJE GREŠKU, VEĆ VRAĆA NAJBLIŽU VRDNOST. REŠENJE ZA OVAJ SLUČAJ JE FUNKCIJA VLOOKUP KOJU RADIMO KASNIJE. UKOLIKO FUNKCIJA VLOOKUP NE NAĐE TRAŽENU VREDNOST, ONA PRIJAVLJUJE GREŠKU.

Funkciju VLOOKUP možemo obraditi na odličnom primeru zadatka koji je bio na takmičenju iz Poslovne informatike 2013. godine u Subotici.

Datoteku za vežbu sa funkcijom Lookup  i Vlookup možete preuzeti dole.


59 do 60 LOOKUP

VIDEO TUTORIJAL – LOOKUP I VLOOKUP FUNKCIJA

Ovde možete da pogledate kako se primenjuje Lookup funkcija u Excelu. U drugom delu vežbe je obrađena i Vlookup funkcija, tako da možete da uočite razlike. Video prati vežbu iz datoteke gore, tako da, paralelno sa videom možete da probate da sami uradite vežbu.

Link ka teorijskom objašnjenju, koje se meni dopalo.

Još jedan link, ali sa animacijom.

1 comment

    • Jelena on 08/06/2016 at 20:37
    • Reply

    Funkcije su odlicno odradjene, vezbe su prakticne i primenjive, naucili smo sve sto nam je potrebno.

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.