Return to MULTIMEDIJA

OBRADA SLIKA II

Osnovna obrada slika u pet dvočasa

Pozadina, selektovanje dela slike i efekti. (III dvočas)

Na prethodnom dvočasu je obrađena tema koja se odnosi na dimenzije i rezoluciju. Upravo to vam je neophodno za nastavak, jer se u ovoj lekciji obrađuje selektovanje dela slike i prenošenje istog na drugu sliku (pozadinu), a za taj posao treba uskladiti dimenzije i rezolucije slika koje koristite.

Za pozadinu možete da koristite već gotovu sliku (fotografiju) ili da sami napravite pozadinu. Potrebno je da znate „izlazne“ dimenzije za štampanje i da imate viziju kako će vaš rad da izgleda, što je i najteže jer nisu svi rođeni da budu dizajneri (ako vam nešto znači, nisam ni ja profesionalac za grafiku). Međutim, u ovih pet dvočasa fokus je na upoznavanju sa obradom slika i sa mogućnostima programa, tako da, ako se neko zainteresuje za ovu oblast može da nastavi sa samoedukacijom jer je na internetu puno materijala na ovu temu. Ovde je cilj da se napravi konačan proizvod tj. poster iliti flajer. Za početak, kvalitet nije bitan.

„Gotova“ pozadina i kombinovanje sa isečenim delovima slika.

Zadatak je da se napravi flajer za najavu humanitarnog turnira u malom fudbalu. Flajer treba da bude 30cm*40cm. Zbog vežbanja, flajer treba da ima sledeće elemente: gradijent, tekst sa efektima i ovalnu i nepravilnu selekciju sa drugih slika. Ovo inače nije pravilo. Možda se nekome i ne svidi, ali flajer treba da izgleda kao na slici dole. Nedostaje samo datum.

selektovanje dela slike

Slike su preuzete sa linka https://pixabay.com/

Kasnije, kada radite sami, osetićete problem na svojoj koži. Najteže je da izaberete adekvatne slike, što može da potraje i par sati, posebno kada nešto radite za javni nastup jer treba da izaberete „slobodne“ slike.

Evo i postupka.

Najpre treba da učitate sliku za pozadinu i pomoću Image/Image Size… podesite rezoluciju na 150 piksela po inču i visinu na 30cm. U ovom slučaju šiina je 45cm što vam dozvoljava da preko alatke Crop podesite pozadinu na 30x40cm. Za pozadinu sam namerno izabrao šarenu sliku, kako bi kasnije, kada dodate tekst, videli kako se rešava problem čitljivosti.gradient tool

Sada treba da dodate polutransparentni gradijent  na pozadinu i to najpre crvene boje, pa onda plave boje, i na kraju bele boje. Alatka je Gradient Tool (šesta alatka u drugoj koloni). Izaberete Foregroun to Transparent, pa zatim Linear Gradient i crvenu boju sa palete. Mišem sada „povucite“ liniju od sredine donjeg dela slike ka gornjem delu slike i dobićete crvenu boju preko pozadine.Ponovite ovaj postupak i za plavu i belu boju.

Inače pored gradienta Linear, postoje još i Radial, Angle, Reflected i Diamond oblici. Ovo će da vam treba kasnije, kada se budete „igrali“ sa pozadinama koje sami pravite.

Sledi dodavanje teksta. Osnovni postupak je objašnjen na prethodnom času, a ovde treba da razjasnimo  kako da povećamo čitljivost teksta na šarenoj pozadini. Najjednostavniji način je da slovima dodate senku. Kliknete na fx (Add a layer style), izaberete Drop Shadow… i malo se igrate klizačima. Možete da menjate i boju senke.

dodavanje-senke

Da bi dodali deo druge slike, najpre treba da je učitate i utvrdite potrebne dimenzije. Sledeći korak je selektovanje dela slike koji želite. Selekcija može da bude četvrtasta, ovalna ili nepravilna.  Alatka za selektovanje dela slike (Marquee Tool) je prva u prvoj koloni i koristi se kao u Peintu.

Kada selektujete deo slike, primenite Copy, pa na pozadnu Paste. Dobijate nov sloj kao kod teksta u prethodnom primeru. Na ovom sloju sada možete da dodate okvir, senku ili bilo koji drugi efekat.

ovalno-selektovanje-dela-slike

Drugu sliku, na kojoj je fudbal i kopačka, dodajete jednostavnije jer je u formatu PNG (providna pozadina). Učitate sliku, selektujete je celu (Ctrl+A), pa Copy (Ctrl+C) i na pozadinu Paste (Ctrl+V).

Ukoliko niste uskladili dimenzije i rezoluciju sa pozadinom, možete i naknadno, tako što na željeni sloj primenite prečicu Ctrl+T i povećavate ili smanjujete dimenzije po želji. Dok vršite izmene, treba da držite pritisnut taster Shift kako bi se dimenzije menjale proporcionalno. Ukoliko držite taster Ctrl, možete da „oborite“ sliku za neki ugao i tako dobijete 3D efekat sloja.

Ako nemate sliku u PNG formatu, a želite da „izvučete“ samo neki deo slike nepravilnog oblika, treba da koristite alatku magnetno laso (Magnetic Lasso) koja je u prvoj koloni i drugom redu. Primer sa ovom alatkom je u narednom zadatku.

„Nova“ pozadina i kombinovanje sa isečenim delovima slika.

Zadatak je da se napravi nova proizvoljna pozadina za poster 30x20cm i na istu nalepi pravougaona i nepravilna selekcija istog objekta kao na slici dole. Kada iz slike JPG izdvojite objekat pomoću magnetnog lasa, treba da napravite novu datoteku u formatu PNG.

pravljenje-GIF-slike

Novu datoteku napravite pomoću File/New… Izaberete dimenzije 30x20cm, rezoluciju 72 ili 150 pixels/inch i belu pozadinu. Ukoliko sliku pripremate za elektronski prikaz preporuka je 72 pixels/inch i RGB mod (Red-Green-Blue) a ako treba da štampate flajer, treba da izaberete 150 pixels/inch i CMYK mod (Cyan-Magenta-Yellow-blacK). Kada napravite novu datoteku, jedan od načina da napravite pozadinu je da se malo igrate sa gradijentima.

Učitajte neku JPG sliku (npr. patika) i pomoću magnetnog lasa selektujte objekat. Magnetni laso je dobar za slike gde postoji kontrast između objekta i pozadine. Samo treba da „idete“ mišem uz  granicu objekta i da ga tako „uokvirite“. U slučaju da „negde skrenete“ pogrešno, vraćate miša unazad i pritiskate taster Delete. Sa druge strane, ako program ne stavi kontrolnu tačku tamo gde vi želite, kliknite vi. Kada završite, ide dupli klik, pa Copy, i na kraju Paste na novoj pozadini. Ukoliko neprecizno izaberete objekat, na novoj pozadini možete da gumicom obrišete višak (nije dobro kada nedostaje neki deo objekta).

Napravite sada još jednu datoteku. ali sa transparentnom pozadinom. Na tu pozadinu nalepite (Paste) isečen objekat iz prethodnog pasusa, i snimite je kao PNG sliku. Ovako dobijene slike su odlične za flajere tipa akcijskih sniženja. Najbrži način da probate, je da otvorite novu datoteku u Power Point-u, postavite neku temu kao pozadinu slajda Design/Themes i pomoću Insert/Picture/From File umetnete PNG sliku koju ste napravili.

VEZA KA SLEDEĆOJ LEKCIJI: Spajanje slika i izrada flajera, i kako da isti privuče pažnju.