Return to EXCEL

FORMULE

Formule u excelu


Ovu oblast radim sa četiri dvočasa. Za prvu vežbu sa formulama, izabrao sam obrazac za nivelaciju cena, kako bi učenici ekonomske struke  videli primenu formula u praksi. Tokom rada, u ovu vežbu uključujem znanje sa prethodnog časa vezano za formatiranje. U okviru ove vežbe, poseban akcenat stavljam na rad sa procentima (čini mi se da je rad sa procentima učenicima ekonomskih škola jako težak) i konstantama u formulama. Takođe, učenicima pokazujem kako se podaci “vuču” iz drugih ćelija. Veoma bitno je, da se učenici naviknu na formatiranje brojeva sa dve decimale i sa odvajanjem hiljadarki, zbog preglednosti faktura i drugih obrazaca (naročito za količine, cene i iznose).

POMOĆ IZ EXCELA. Ukoliko vam je potrebna pomoć iz Excela, možete da me kontaktirate na slavoljubpn[at]gmail.com. Savete ne naplaćujem, ostalo po dogovoru. Možete i sami da ponudite cenu…

OPŠIRNIJE…

Drugi dvočas je posvećujem apsolutnom i kombinovanom adresiranju. Cilj je da učenici shvate primenu u praksi. Najčešće je to izrada cenovnika na osnovu kursnih listi ili izračunavanje plata na osnovu koeficijenata. Ovu vežbu koristim i da pokažem učenicima kako se podaci “vuču” iz drugih radnih listova.

Treći i četvrti dvočas koristim za primenu Excel-a u matematici. Tu su i jednostavni i složeni izrazi. Kroz ovu vežbu, polako uvodim učenike u korišćenje funkcija.

Datoteku za vežbu sa formulama možete preuzeti dole.


 31 do 38 FORMULE

Struktura formule u exceluFormule u excelu

Formule u excelu funkcionišu kao i one u matematici. To znači da važe ista pravila: prioritet računskih radnji, zagrade, aritmetički i logički operatori, konstante, procenti i promenljive.

Primena izgleda ovako. Prvo, izaberete ćeliju koja „prihvata“ rezultat, unesete znak jednakosti i kucate formulu poštujući matematička pravila. Kada završite sa unosom formule, potvrdite enterom.

Važno: kada otkucate znak jednakosti, to znači da ste u modu za editovanje formule, što opet znači da ne smete da klikćete mišem bilo gde, već samo na ćeliju koja Vam je potrebna.

VIDEO TUTORIJAL – FORMULE U EXCELU

Video prati vežbu iz datoteke sa linka gore, tako da, paralelno sa videom možete da probate da sami uradite vežbu. Na početku videa su najjednostavnije formule sa konstantama, procentima i relativnim adresama, a kasnije su obrađene i apsolutne adrese. Paralelno sa ovim je i kopiranje formula, zamrzavanje dela ekrana, formatiranje i druge prateće aktivnosti vezane za ovu vežbu.

Formule u excelu koriste sledeće operatore:

  • ARITMETIČKE: znak PLUS (+); znak MINUS  (-); znak ZVEZDICA za množenje (*); znak KOSA CRTA za deljenje (/); znak PROCENAT (%); znak KARET za stepenovanje (^);
  • LOGIČKE: znak JEDNAKO (=); znak MANJE OD (<);  znak VEĆE OD (>); VEĆE ILI JEDNAKO (>=); MANJE ILI JEDNAKO (<=); RAZLIČITO (<>);
  • SPAJANJE sadržaja ćelija: znak AMPERSAND (&).

Ukoliko prilikom rada dođe do neke greške u Excelu, pogledajte link ovde.

 Nešto od teorije.

1 comment

    • Dragana on June 8, 2016 at 8:33 pm
    • Reply

    Odlican sajt, mnogo mi je pomogao oko ocenjivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nine − five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.