Return to EXCEL

BAZE PODATAKA

Baze podataka u excelu

Subtotal, Pivot table, D-funkcijeSubtotal

Kako bi napravili plan prodaje za narednu godinu, neophodna je analiza baze podataka iz prethodne godine. Na dobijene podatke dodajemo planiranu inflaciju, rast standarda ili, … i eto plana. Eksportom iz baze podataka, na radlom listu SUBTOTAL, dobili smo analizu prodaje u jednoj firmi. Firma ima 8 prodavnica u različitim gradovima. Sva roba je svrstana u 20 grupe.

Kako bi učenici videli prdnost funkcije Subtotal, najpre treba da izračunaju zadatak na način koji znaju, a to je da ubace vrstu ispod svake promene prodavnice, i primene finkciju Sum. Brži način je primena funkcije Subtotal.  Kako bi ustanovili prednost unakrsnih tabela, pokazati učenicima kako se koristi   Pivot Table. Za ovu vežbu, neophodno je da znate sortiranje podataka.

VAŽNO: pre nego što primenite funkciju Subtotal, podaci moraju biti sortirani po određenom kriterijumu, kako bi sva roba sa istim nazivom bila jedna do druge, jer funkcija Subtotal koristi promenu kod susednih ćelija tj. At each change in: …

Datoteku za vežbu možete preuzeti dole.


65 do 66 SUBTOTAL PIVOT

VIDEO TUTORIJAL – BAZE PODATAKA, SUBTOTAL I PIVOT TABLE

Ovde možete da pogledate kako se radi vežba sa linka gore.

Posle ove lekcije, može da vam se javi dilema SUMIF ili SUBTOTAL. Odgovor je na linku: Par stotina sabiraka je raspoređeno u par desetina grupa. Kako do međuzbira?

Poželjno je da se u okviru ove oblasti urade i D funkcije.

Primer sa ovim funkcijama je ovde.

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.