Return to MULTIMEDIJA

OBRADA SLIKA I

Osnovna obrada slika u pet dvočasa

Predstavljanje slika u računaru. Formati za čuvanje slika. (I dvočas)

Uobičajeni formati slika su: JPEG, GIF, PNG, … Više o tome na linku:

https://infossremac.wordpress.com/o-nama/racunarska-grafika/

Zadatak. Skenirajte neku sliku ili dokument (može i korica od sveske). Ukoliko neko ima mobilni telefon sa aplikacijom za skeniranje, dobro je da pokaže ostalima na koji način to funkcioniše. Dobro je i da se skenira dokument sa više strana i od njega napravi  jedna PDF datoteka.

Osnovni atributi fotografije i podešavanja u programu Photoshop. (II dvočas)

Osnovna obrada slika najpre podrazumeva da shvatite odnos dimenzija i rezolucije. Glavni atriburi fotografije su: veličina fajla, fizičke dimenzije i rezolucija. Današnji digitalni fotoaparati su sa velikim brojem magapiksela i prave ogromne fotografije. Zato, kada učitate neku sliku u program, uključite lenjir i proverite dimenzije.

Dimenzije i rezolucija slike

Ako nije uključen, lenjir se uključuje pomoću View/Rulers i vidljiv je levo i gore. Na ovaj način odmah će te videti fizičku dimenziju slike. Ako želite da vidite prirodnu veličinu slike, primenite komandu View/Actual Pixels i ako je slika velika, na ekranu će te videti samo jedan deo iste. Da bi ponovo videli celu sliku komanda je View/Fit on Screen.

promena-dimenzija-fotografije-0

 

Ipak, ako želite da bolje shvatite odnos dimenzija i rezolucije uključite dijalog prozor Image/Image Size… Veličina fajla je u Pixel Dimension (ulaz). Fizička veličina slike u centimetrima, koju možete da štampate, je u delu Document Size (izlaz). Poslednja opcija Resolution se odnosi na rezoluciju pri štampi odnosno na broj piksela po kvadratnom inču. “Nepisano” pravilo je da se za štampanje koristi rezolucija od 150 do 300, a za web 72 piksela/inču.

Praktično, ako “ulaznu” širinu u pikselima podelite sa rezolucijom, dobićete širinu slike za štampanje. Npr. za sliku gore 3072/180=17,07 i kada ovo pomnožite sa 2,54 (rezolucija je u inčima, a 1 inč je 2,54cm) sledi 17,07*2,54=43,36cm.

promena-dimenzija-fotografije-1

Ukoliko želite da smanjite dimenzije fotografije ili rezoluciju, jednostavno ukucajte željene parametre. Vodite samo računa o proporcionalnosti, da vam ljudi ne „ispadnu“ kao burići ili pak kao bandere (Constrain Proportions treba da ostane uključeno ).

Posle smanjivanja dimenzija, program briše pojedine piksele po nekom zadatom algoritmu, pa je poželjno da „izoštrite“ fotografiju pomoću Filter/Sharpen.

Opsecanje slike

Pre nego što nastavite dalje, poželjno je da se upoznate sa osnovnim alatima (Toolbox) u Photoshop-u (http://webarena.rs/photoshop101) jer su nam potrebni za sledeće radnje.

Potrebno je da se iseče samo deo slike. U tu svrhu se koristi alatka Crop. Ova alatka radi kao i ona u Peintu, s tim što ovde možete da precizno zadate željenu širinu i visinu (inače, svaka alatka u fotošopu ima svoja svojstva za podešavanje). Evo i primera. Izaberete alatku Crop i selektujete oblast slike koju želite. Pre nego što isečete sliku, selekciju možete da pomerate levim tasterom miša. Kada konačno izaberete željeni deo, ide desni klik pa Crop. (Ukoliko vam trebaju precizne dimenzije za sečenje, npr. 20cm*20cm, potrebno je da ih unesete u polja Width i Height. Program vam tada neće dozvoliti da izaberete veću oblast od definisane.)

obrada-slika-crop

Kada završite, da ne bi upropastili originalnu fotografiju, izmenjenu sačuvajte pod drugim imenom pomoću File/Save As…

Dodavanje teksta na sliku i uvodna priča o slojevima

Tekst se dodaje nakon promena dimenzija slike kako bi odnos slike i veličina fonta bio u redu. Izaberite komandu obeleženu slovom „T“ (osmo dugme u drugoj koloni), kliknite na sliku i otkucajte šta želite (npr. „Venecija“). Ne obraćajte pažnju na boju i veličinu fonta jer kasnije možete da menjate sva ova svojstva. Kada završite sa kucanjem, kliknite na alatku Move Tool (prvo dugme u drugoj koloni) i mišem pokušajte da pomerate otkucana slova. Ova alatka u stvari pomera ceo aktivan sloj (Layer) o čemu ću kasnije, i moj savet za početnike je, da se posle korišćenja bilo koje alatke, uvek vratite na Move Tool.

rad-sa slojevima

Ponovite postupak, i pomoću alatke „T“ otkucajte još nešto (npr. „Ekskurzija 2010.“). Pomerite ovaj tekst na poziciju koja vam odgovara. Pokušajte sada da pomerite prethodni tekst. Videćete da ne može. Ovo se dešava zato što su ova dva teksta na različitim slojevima.

Slojeve možete da shvatite kao „folije“ za grafoskop (pitanje je samo da li mlađe generacije znaju šta je grafoskop sa folijama). U osnovi, vi uvek imate pozadinu (Background) koja može da bude učitana fotografija ili pak da sami napravite pozadinu, o čemu će mo na narednom dvočasu. Sve što se novo dodaje na pozadinu, tretira se kao nov sloj. Slojevi su prikazani na slici gore u donjem desnom uglu. Ukoliko ne vidite slojeve na vašem monitoru, komanda je u meniju Window/Layers.

Da bi bilo šta radili sa nekim slojem, potrebno je da ga prvo selektujete čime on postaje aktivan. Ovo isprobajte na vašim slojevima sa tekstom tako što će te promeniti veličinu i boju fonta. Videćete da se tekst formatira kao u wordu. Izaberete alatku „T“, selektijete tekst, …  O efektima će mo kasnije.

Na kraju, treba da sačuvate vaš rad. Program Photoshop vam nudi ekstenziju PSD, ali možete da sačuvate sliku u bilo kom drugom formatu. Važno je da znade da ako sliku sačuvate u formatu JPEG, nećete više da imate slojeve. Zato je moj predlog da koristite format PSD jer uvek možete da napravite dodatne izmene. Tek kada je završena obrada slika, izaberite drugi format.

VAŽNO. Kada preuzimate slike sa interneta, vodite računa o autorskim pravima. Ako vas zanima poreklo neke fotografije, pogledajte link:  http://www.istokpavlovic.com/blog/kako-da-otkrijete-poreklo-bilo-koje-fotografije-na-internetu/. Možda je bolje da koristite “slobodne” fotografije gde je dozvoljeno korišćenje i menjanje istih čak i u komercijalne svrhe. Da bi pronašli ovake fotografije, koristite Google-ovu naprednu pretragu slika http://images.google.com/advanced_image_search. Lista najpopularnijih sajtova za preuzimanje besplatnih fotografija je na linku http://marketinguj.me/16-veb-sajtova-gde-mozete-da-preuzmete-besplatne-fotografije/.

VEZA KA SLEDEĆOJ LEKCIJI: Osnovna obrada slika, pozadina, selektovanje dela slike i pravljenje PNG slike.