Par stotina sabiraka je raspoređeno u par desetina grupa. Kako do međuzbira?

Par stotina sabiraka je raspoređeno u par desetina grupa. Kako do međuzbira?

SUMIF ili SUBTOTAL?

Kada imate ogromne tabele sa podacima, grupisanim u više kategorija, često se javlja potreba da se isti analiziraju. Najčešće je to sabiranje nekih vrednosti grupisanih proizvoda. Jedan od načina je da koristite funkciju SUMIF. Međutim, funkciju SUMIF morate da “pozovete” onoliko puta koliko imate grupa, što vam nikako ne štedi vreme ako imate npr. 70 grupa kao na slici dole. Rešenje je SUBTOTAL.

Ovaj zadatak je ujedno i “moj doprinos” u borbi protiv URAVNILOVKE. To će te videti kada budete računali iznos stipendije za svakog učenika. Putni trošak i iznos dnevnice može da bude isti za svakog učenika, ali iznos stipendije ne bi trebalo da bude isti za učenika sa prosekom 4,50 i onog sa 5,00.

Subtotal-ili-Sumif

Zadatak sa slike (radni list IF 20) možete da preuzmete ovde i da pokušate da ga samostalno uradite. Treba da odgovorite na pitanje KOLIKO NOVCA SE IZDVAJA ZA SVAKO MESTO STANOVANJA OD DNEVNICA I STIPENDIJA. U tabeli je nešto više od 700 učenika koji stanuju u više od 70 mesta.

Prvo treba da izračunate iznos stipendije, Sibtotal-u-exceluzatim da sortirate podatke prema mestu stanovanja i primenite funkciju SUBTOTAL. Ukoliko vam treba pomoć oko subtotala, pogledajte ovde.

Slična priča je i na radnom listu CIGARETE 35, s tom razlikom da su ovde samo tri dobavljača, tako da možete da iskoristite i funkciju SUMIF. Kada uradite i ovaj zadatak, imaće te odgovor na pitanje SUMIF ili SUBTOTAL.

Rešenje zadatka je dostupno na linku http://poslovnainformatika.rs/zadatak-za-ocenu-iv-tromesecje/

Pomoć oko funkcije SUMIF i IF je linku http://poslovnainformatika.rs/excel-pripreme/funkcije-u-excelu/

ili na videu  https://www.youtube.com/watch?v=XDzLIi02jiA,

a za rad sa tekstom na linku http://poslovnainformatika.rs/excel-pripreme/rad-sa-tekstom/

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.