Return to MULTIMEDIJA

OBRADA SLIKA III

Osnovna obrada slika u pet dvočasa

Spajanje slika. (IV dvočas)

Najteže je da se osmisli izgled postera (flajera). Kada imate viziju, sledeći korak je „nabavka“ potrebnih slika o čemu je bilo reči na kraju I dela. Tek sada možete da krenete sa radom. Nemojte da zaboravite najvažnije. FLAJER „U IZLOGU“ TREBA DA PRIVUČE PAŽNJU PROLAZNIKA. Isto važi za FB.

Spajanje isečenih delova slika.

Uputstvo za spajanje slika je dato za poster sa strane http://poslovnainformatika.rs/multimedija/. Prvo izaberete pozadinu, koja može da bude neka slika ili proizvoljna prema vašoj viziji budućeg postera. Sledeći korak je usklađivanje dimenzija i rezolucije slika sa pozadinom.

Da bi se slike „prelivale“ iz jedne u drugu, potrbno je da ih preklopite. Na slici dole preklopljeni su isečeni delovi fudbalera Srbije i fudbalera Španije. Isto to je urađeno i sa zastavama. Naravno, prilikom izbora slika, vodite računa i o kompatibilnosti boja koje treba da se spoje.

spajanje-slika

Najjednostavniji način da spojite više slika, a da nemate oštre ivice, je da koristite gumicu (Brush). Alatka Brush ima različite oblike i veličine. U primeru gore, korišćena je gumica sa „mekanim“ ivicama (Soft Round Brush) veličine 100px. Izabere se jedan sloj (Layer 5 na slici dole) i obriše se desna vertikalna ivica. U sledećem koraku se bira drugi sloj (Layer 4 na slici dole) i obriše se leva vertikalna ivica. Sve ovo radite po „osećaju“, dok ne budete zadovoljni. Isti postupak važi i za zastave. Na kraju dodajete tekst, ili …

gumica-sa-mekanim-ivicama

U pojedinim slučajevima, kada vam treba veća preciznost prilikom brisanja, možete da birate i manje (veće) dimenzije gumice. Drugo rešenje je da višestruko uveličate sliku (pritisnite Ctrl + nekoliko puta) pa tek onda da obrišete nepotrebne detalje sa izabranog sloja.

Spajanje slika i kombinovanje sa pozadinom.

Ponekada je cilj da se na gotovu pozadinu doda druga slika koja je polutransparentna, tako da se obe slike preklapaju i vide istovremeno.

Za primere dole, slike su preuzete sa linkova:

http://www.wallpapersxl.com/wallpaper/1366×768/hairstyle-for-woman-beautiful-girl-232256.html

https://pixabay.com/en/mountains-winter-creux-du-van-994250/

https://pixabay.com/en/woman-face-curly-hair-fashion-1439909/

https://pixabay.com/en/guy-sunset-sun-dahl-evening-sea-1483369/

spajanje-slika-a

Postupak je jednostavan. Učitajte najpre pozadinu, a zatim i drugu sliku koju dodajete preko pozadine kao nov sloj. Za dodati sloj, otvorite prozor Blending Options i „poigrajte“ se sa klizačima uokvirenim na slici dole.

Prvi klizač (General Blending/Opacity) utiče na transparentnost sloja. Drugi klizač „uklanja“ najsvetlije (najtamnije) nijanse sa aktivnog sloja. Ukoliko program ne ukloni sve što ste želeli, dovršite posao gumicom. Idealno rešenje se ne dobija odmah. Važno je da pažljivo izaberete nivoe oba klizača.

blending-opcije

Profesionalci će reći da je ovo amaterski, ali flajer je još malo pa gotov. Dovoljno je samo da dodate tekst. Npr. ovu pozadinu možete iskoristiti za reklamu za letovanje. Možda za promociju nekog muškog parfema, ili pak za prodaju naočara. Svakako, na času izaberite opciju i završite flajer. (Ja sam je izabrao za promociju ovog posta na FB stranici. Ukoliko vam se sviđa poželjan je Like.)

Osnovna-obrada-slika

Još nešto, ukoliko koristite sopstvenu fotografiju, i želite da uklonite neke nedostatke (npr. bubuljice, mladeže ili bore) isprobajte alatku  Spot Healing Brush Tool.

Zabave radi, u CS-u isprobajte još i prečicu CTRL+SHIFT+X. Ovde možete da „napumpate“ usta, da iskosite oči, ili pak da nekome izdužite nos, … Sve zavisi od mašte.

NA KRAJU, REZULTATI RADA: Izložba radova. Galerijska šetnja. Samoocenjivanje po sistemu Evrovizije. Učenici donose odštampane postere 30*40cm na zadatu temu i učestvuju u ocenjivanju.