Nagradni zadatak 2 – REŠENJE

Kako da od Excela napravite „kasu“?

http://poslovnainformatika.rs/nagradni-zadatak-broj-2/

Kada sam počeo da razmišljam kako da rešim zadatak, učenica Milica Jovanović se setila lekcije koju smo radili na času, ono sa PTT brojevima, i predložila da to iskoristimo. To je poslednji zadatak (tab) u vežbi o funkciji LOOKUP (link). Upravo to sam i primenio u rešenju ovog zadatka, s malom razlikom jer sam koristio VLOOKUP funkciju zato što ona prijavljuje grešku ako ne pronađe unetu šifru.

Da bi polja za naziv robe bila prazna kada šifra proizvoda nije uneta, iskoristio sam finkciju IF. Na slici, proverava se da li je ćelija B6 prazna, i ako jeste, ćelija C6 ostaje takođe prazna. U suprotnom, VLOOKUP traži unetu šifru u B6, u cenevniku koji je na prvom radnom listu (cenovnik treba da bude sortiran po šifri u rastućem redosledu) i ako je nađe, vraća vrednost iz druge kolone, tj. naziv robe. Na isti način se dobija i cena proizvoda (vraća se vrednost iz sedme kolone). U slučaju da je šifra pogrešno uneta, program prijavljuje grešku.

Iznos se takođe računa preko IF funkcije, zato što je potrebno da se “signalizira” ukoliko dođe do pogrešnog unosa šifre. Pomoću ISERRORR(C6) proverava se da li je došlo do greške u ćeliji C6, i ako jeste ispisuje se poruka “POGREŠNA ŠIFRA”. U suprotnom se računa količina*cena.

Na kraju, pomoću uslovnog formatiranja, treba podesiti da “pocrveni” ćelija sa porukom o grešci.


Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.