Nagradni zadatak broj 2

Kako da od Excela napravite „kasu“?


ONO, KAD U JEDNU ĆELIJU UKUCATE ŠIFRU PROIZVODA, A OSTALA POLJA SE POPUNE AUTOMATSKI.

Milica, Marta i Aleksandra, tri izvanredne učenice iz moje škole, koje su se pripremale za Republički sajam virtuelnih preduzeća, su me zamolile da im pomognem oko pripreme jednog dela nastupa na sajmu. Obzirom da se ocenjivala brzina izdavanja računa jer se na štandovima prodavala prava roba (i ako su preduzeća virtuelna) trebalo je da pronađemo najbrži način za to.

Kako bi olakšale sebi posao, predložio sam im da na katalogu napišu šifre proizvoda, tako da kada posetilac kupi neki proizvod, odmah vide šifru i unesu je u Excel.

Zadatak možete preuzeti na linku Nagradni zadatak 2 i glasi:

  • Unošenjem šifre, automatski treba da se popune polja za naziv artikla, jedinicu mere i cenu sa PDV-om.
  • Ako se unese pogrešna šifra, program treba da “upozori” prodavca tako što će polje za iznos pocrveneti, uz poruku “POGREŠNA ŠIFRA”.
  • Kada kupac odredi željenu količinu, automatski treba da se računa iznos.
  • Poželjno je da se zaštiti radni list, da bi funkcije ostale zaštićene od slučajnog brisanja. Treba dozvoliti izmene i brisanje samo u ćelijama za šifru i količinu (naravno, i za naziv kupca i broj specifikacije).

Nagradni zadatak

Na raspolaganju je cenovnik i katalog, s tim da Vam je cenovnik na jednom radnom listu u datoteci koju preuzimate gore. Po preporuci komisije za pregledanje, na jednoj strani A4 je nekoliko specifikacija prodate robe, što će te videti u istoj datoteci.

Nagradni zadatak 2 cenovnik

Nagradni zadatak 2 katalog

Nagradni zadatak 2 REŠENJE Možete da pogledate i probate kako radi “kasa”, ali funkcije su sakrivene. Nije fora da “skidate” zaštitu radnog lista već da sami pokušate da uradite zadatak.

 

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.