Statistika odeljenja

Statistika odeljenja srednje škole

Veliki posao koji razredni starešina treba da odradi na kraju prvog polugodišta i na kraju godine je popunjavanje dnevnika tj. statistika odeljenja. Veliko olakšanje se postiže korišćenjem eksela. Ja sam napravio jednu datoteku, i potrebno mi je samo 15 minuta da unesem ocene (naravno, potrebno je da pre korišćenja pripremite tabelu). Evo i kako. (Link ka datoteci)

Kada preuzmete datoteku, potrebno je da unesete imena učenika i predmete, i to je sve. Što se tiče redosleda, najbolje je da se upravljate prema dnevniku. Kada su ocene zaključene, potrebno je petnaestak minuta da unesete ocene i to je sve. Sve radi automatski. Prosek po predmetu, prosek učenika, broj pojedinačnih ocena po predmetu, broj nedovoljnih ocena i td.

Dodatne pogodnosti, a zbog preglednosti, sam postigao korišćenjem uslovnog formatiranja. Ćelija pocrni ako učenik ima jedinicu. Kada učenik ima puno neopravdanih izostanaka, ćelije menjaju boju kako bi ukazale na elentualno upozorenje ili smanjenje ocene iz vladanja.

Što se tiče izostanaka, evidencija može da se vodi na radnom listu Izostanci (podaci se u ovom slučaju automatski upisuju na radnom listu Ocene),  a može i direktno da se upišu na radni list Ocene.

Još jedna mogućnost je štampanje listića. Radni list Listici je povezan sa prethodnim, tako da se automatski popunjava. Pošto sam na ovom radnom listu koristio funkciju HLOOKUP, morate da predmete unesete precizno (tj. isto kao i na radnom listu Ocene) kako bi dobili tačne podatke.

Radni listovi su “zaključani” kako neko ne bi slučajno obrisao neku formulu ili funkciju (više o zaštiti možete videti ovde). To znači da ovu datoteku može da koristi bilo ko tj. ne mora da bude informatičar. Ne možete ništa da pokvarite.

Statistika

Za informatičare – moguće izmene u datoteci

Listići su potrebniji za tromesčje, ali na tromesečju upisujemo više ocena (pismeni i usmeni) pa dolazimo do problema. Npr. učenik iz matematike ima 3 i 4 a program dozvoljava da se u ćeliju upiše samo ceo broj (validacija podataka). Ako Vas mrzi da hemijskom olovkom pišete listiće, potrebno je da se malo potrudite tj. da “otključate” radni list Ocene (šifra je slavko) i isključite validaciju podataka. Za prethodni primer, ja dve ocene pišem kao 3,4 i to radi. Jedino što sada prosek nije tačan, ali za tromesečje prosek se i ne računa. Bitno je da ne popunjavam ručno listiće.

 

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.