Zadatak za ocenu – Internet

Zadatak za ocenu – Internet

Zadatak predstavlja sistematizaciju gradiva i zamišljen je tako da učenici mogu da ga urade i kući. Ograničenje samo treba da bude rok za slanje e-maila profesoru, a zbog timskog rada između učenika. Učenici, koji pošalju e-mail van zadatog roka, treba da dobiju nižu ocenu i da ovo shvate kao lekciju iz upravljanja vremenom.

Ciljevi vežbe. Pretraživanje interneta. Cirkularno slanje e-pošte. Timski rad. Organizovanje atačmenta. Arhiviranje podataka. Upravljanje vremenom.

Internet-servisi

 1. Pomoću Print Screen tastera napravite sliku vešeg adresara, tako da se vide kontakti iz grupe Odeljenje na webmeilu (e-mail adresar je urađen prethodnog časa). Ovu sliku snimiti kao jpg.
 2. Iskopirajte sledeća pitanja u vordovoj datoteci, odgovorite na ista, i snimiti kao docx,:
  1. Skraćenica ADSL je od sledećih reči: ___________________________
  2. Opišite razliku između ADSL i DSL?
  3. Pronađite sajt koji meri brzinu vašeg internet saobraćaja i konvertujte je u MBps. (Download=__________; Upload=__________ )
  4. Pronađite sajt koji će vam “reći” koja je IP adresa vašeg računara na internetu. Unesite je ovde ____________________.
  5. Na šta se odnose oznake COM, EDU, MIL, ORG, GOV?
 3. Preuzmite sliku gore iz ovog posta i sačuvajte je u vaš folder kao Servisi interneta.jpg.
 4. Po dogovoru, svako od učenika treba da na internetu pronađe desetak rečanica o jednom od sledećih termina: Hosting, Domen, Gateway, URL, HTML, RSS, Ruter, Hyperlink, Autoresponder, CAPTCHA, Thumbnails, Spam, Fishing, 3G-UMTS, HSPA+, da iskopira tekst u vordu, i da napravi pojedinačan fajl čije ime treba da bude kao termin koji opisuje.
 5. Ovaj fajl (o terminu) treba da pošaljete cirkularno svim ostalim učenicima iz grupe.
 6. Kada dobijete datoteke od svih učenika, iskopirajte sve termine u jednu datoteku i nazovite je Rečnik pojmova.docx.
 7. Sve gore pomenute datoteke spakujte u jednu rar datoteku i pošaljite profesoru na e-mail. Naslov poruke (Subject-tema) treba da bude Sistematizacija gradiva – Ime i Prezime.

Timski-rad

Obzirom da se zadatak radi kući kao domaći zadatak, podrazumeva se usmena provera na času, kao i uvid u webmail nalog (Inbox i Outbox).

Sličan zadatak možete da pogledate i na linku ovde.

Photos: pixabay.com

1 ping

 1. […] Zadatak za ocenu – Internet » […]

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.