Zadatak za ocenu – Access – IV tr.

Zadatak za ocenu – Access – IV tr.

Potrebna datoteka-baza za rad je Ocena4mag.

Da bi uradili ovaj zadatak za ocenu, potrebno je da obnovite sledeće lekcije: Forme u Accessu, Forma sa kombo-boksom, Forma sa podformom i Komandna tabla.

Forme u Accessu

I zadatak – 25 poena

Odredite maloprodajne cene za sve artikle sa fakture na slici dole, tako što će te na osnovnu cenu skinuti rabat od 26%, dodati razliku u ceni 25% i porez od 20%. (Primer za prvu stavku, gde je dobijena MPCena do 3599 dinara, a preko sledeće formule MPCena=3242*0,74*1,25*1,2). (5p)

Napravite formu “Evidencija robe” povezanu sa tabelom Roba (5p). Na formi isključite mogućnost brisanja slogova (5). Pomoću ove forme proverite da li su svi artikli (šifre) sa slike dole unešeni u tabelu Roba. Ukoliko neki proizvod nije unešen u tabelu, unesite ga vi (5). Takođe, promenite naziv robe i MPcenu za sve proizvode (5p).

Forme-u-Accessu-knjiženje

II zadatak – 20 poena

Napravite formu “Knjiženje UN” sa podformom (tabele Ulazninalog i Stavkeun), i proknjižite fakturu dobavljača sa šifrom 3, sa slike gore. Roba je stigla u magacin sa šifrom 4, dana 26.04.2016.  Šifra robe, kao i svi ostali podaci su na slici (naziv robe, nabavna cena,..). U komentaru neka stoji vaše ime i prezime (10p).

Izmenite vrednosti kriterijuma u upitu Kalkulacija, tako da taj upit vrši proveru ove fakture (npr. nabavna vrednost treba da bude ista kao na slici) (10p).

III zadatak – 25 poena

Kada neko u nekoj firmi dobije ili da otkaz, na njegovo mesto dolazi druga osoba. Ove promene treba da se ažuriraju u bazi. Napravite formu “Kontakti”, na osnovu tabele Dobavljači (sa svim poljima). Umesto tekst-boksa za šifru dobavljača, ubacite kombo-boks i podesite ga tako da na osnuvu ukucane šifre, pronalazi i popunjava ostala polja o dobavljaču (5p). Pored ovoga, uskladite i dimenzije kombo-boksa sa ostalim poljima (širina, visina, leva pozicija, font,…) (5p).

Podesite još i:

 1. kada pokrenete formu, fokus treba da bude na polju za šifru dobavljača (5p),
 2. kada unesete šifru dobavljača i pritisnete enter, fokus treba da se „preseli“ na polje za kontakt (5p),
 3. ostalim poljima onemogućite pristup (5p).

IV zadatak – 30 poena

Napravite formu „Komandna tabla“ na kojoj će kao naslov pisati Nabavka robe. U donjem delu forme,  postavite komandno dugme za izlaz kao na slici (5p). Isključite navigacionu dugmad i dugmad za minimizirForme-u-Accessu-Komandna-tablaanje i maksimiziranje prozora (10p).

Na levoj strani postavite tri komandna dugmeta, jedno ispod drugog, sa ravnomernim međusobnim rastojanjem. Jedno dugme otvara formu Evidencija robe. Drugo dugme treba da otvara formu Knjiženje UN. Treće dugme treba da otvara formu Kontakti. (5p)

Na desnoj strani, u drugoj koloni, postavite još tri komandna dugmeta koja su “paralelna” dugmadima na levoj strani. Jedno treba da otvara upit Kalkulacija, drugo izveštaj Etikete, a treće izveštaj Dnevna prodaja X. (5p)

Parametri za komandnu dugmad: širina – 3cm; visina 0,7cm; leva pozicija za dugmad u levoj koloni – 1cm; leva pozicija za dugmad u desnoj koloni – 5cm; (5p).

 

 

3 comments

  • andjelka on 28/11/2016 at 17:33
  • Reply

  Ovo je fantasticno, mnogo koristi za predavanja………svaka cast komsija, nisam ni sumnjala u tebe i ponosna sam

  • Ilija on 21/05/2018 at 23:22
  • Reply

  Da li imate neku gotovu bazu ?

  1. Gotova baza za rad sa ovim zadatkom je OCENA4MAG i možete je preuzeti na linku odmah ispod naslova

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.