Zadatak za ocenu – Access – II tr.

Zadatak za ocenu – Access – II tr.

Potrebna datoteka-baza za rad je Ocena2mag.

Zadaci u PDF formatu su ovde: Ocena_ACCESS_2_tr_obe_grupe.

Grupa A – UPITI

I zadatak – 25 poena

Napravite upit PROMET 20121210 koji prikazuje šta je sve prodato 10.12.2012. u svim magacinima. U upitu trba da se vidi: šifra magacina, datum, naziv robe, količina, prodajna cena i iznos. Izračunajte Iznos=Kolicina*Pcena i podesite da se prikazuje sa dve decimale i sa odvajanjem hiljadarki. Koliki je bio promet tog dana?

II zadatak – 35 poena

Da bi što bolje uradili pripremu i nabavku robe za predstojeće praznike potrebno je iskustvo iz prethodnih godina.  Napravite upit o analizi prodaje za određeni period (bilo koji – mesečni, kvartalni,…) u oba magacina.  U upitu trba da se vidi naziv magacina, datum, naziv robe, količina, prodajna cena i iznos. Vremenski period se bira preko dva parametra: početni i krajnji datum. Upit snimite kao ANALIZA PRODAJE.

Test – provera: od 1. do 31. decembra 2012., promet je bio je 3.481.297,00

III zadatak – 40 poena

Napravite upit za “kalkulaciju”, za robu koja je stigla 15.03.2012. u magacinu sa šifrom 4 od dobavljača sa šifrom 3. Izračunajte maloprodajnu cenu, ako je odobrena rabat na nabavnu cenu 22%, poreska stopa robe 20% a razlika u ceni 35%. Upit snimite kao KALKULACIJA 20120315. Kada završite ovaj upit, prepravite ga u parametarski (parametri su šifra magacina, šifra dobavljača i datum) i snimite kao KALKULACIJAxxx.

Baza-nabavka-prodaja

Grupa B – UPITI

I zadatak – 25 poena

Napravite upit o analizi nabavke robe  u poslednjem kvartalu 2012. godine u  magacinu sa šifrom 3. U upitu trba da se vidi šifra magacina, datum, naziv robe, količina, nabavna cena i nabavna vrednost. Kolika je ukupna nabavna vrednost robe?  Naziv upita neka bude NABAVKA.

II zadatak – 35 poena

Napravite upit DNEVNI PREGLED koji prikazuje šta je sve prodato određenog dana u određenom magacinu. Prilikom pokretanja, upit treba da od vas traži da unesete dva parametra, naziv magacina i datum.  U upitu trba da se vidi: naziv magacina, datum, naziv robe, količina, prodajna cena i iznos. Izračunajte Iznos=Kolicina*Pcena i podesite da se prikazuje sa dve decimale i sa odvajanjem hiljadarki.

III zadatak – 40 poena

U bazi je upit Nabavka po mesecima. Prepravite ovaj upit u unakrsni tako da budu ispunjeni kriterijumi iz nastavka zadatka. U zaglavlju kolona treba da budu meseci, pravilno poređani i formatirani tako da se vide kao jan, feb,mar,…  U zaglavlju vrsta stavite indeks i šifru magacina. Podaci treba da važe za magacin 3 i 4. Magacin 6 izbacite.

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.