Slike u Wordu

Slike u Wordu

Ako želite da tekstu povećate vrednost onda slobodno dodavajte slike. Naravno, te slike treba da budu adekvatno izabrane i da dodatno pojasne temu o kojoj pišete. Slike u Wordu se ponašaju kao i svi drugi objekati, što znači da su podložne dodatnom formatiranju. Word inače nije program za obradu slika, ali ipak ima odgovarajući set komandi zgodnih za jednostavne zahvate.

U ovoj lekciji, pokazaću vam kako da ubacite sliku u tekst, kako da joj promenite veličinu, kontrast i osvetljaj, kako da promenite dimenzije ili oblik, da dodate efekte ili pak da promenite položaj slike u odnosu na tekst. Kada ovo naučite znaćete da uradite sledeći zadatak.

Zadatak. U dokumentu „Paraćin“ ubacite slike „Grza“ i „Petrus“ i podesite ih kao na slici dole. Potrebni fajlovi su ovde. Slika „Grza“ treba da bude zbijena sa tekstom i sa okvirom. Slika „Petrus“ treba da stoji u pozadini teksta, preko cele strane. Pošto je u pozadini, treba da je podesite tako da tekst bude čitljiv. Ova slika ima i „nepravilnosti“ na ivicama koje treba da isečete. Pre nego što krenete sa ubacivanjem slika, a radi obnavljanja, podesite dokument „Paraćin“ na sledeći način: isključite uvlačenje prvog reda u pasusu; iza svakog pasusa postavite rastojanje od 12pt; numerišite strane (donji deo strane – centar); pronađite frazu – Via Militaris – i za istu ubacite fusnotu sa prevodom; podesite i heder po izboru.

Slike-u-Wordu-zadatak

Ubacivanje slike u tekst

Slike se u tekst unose na dva načina:

  • preko Clipboard-a, tako što se u nekom programu za obradu slika selektuje deo slike (ili cela slika), pa onda Copy, i u tekstu Paste. Pre nego što primenite komandu Paste, obavezno postavite kursor tamo gde želite da se umetne slika.
  • direktnim unošenjem slike iz datoteke komandom Insert/Picture.

Promena dimenzija slika, efekti i oblici

Pre nego što ubacite sliku u tekst, poželjno je da se slika „pripremi“ u nekom od programa za obrdu slika. Razlog ovome je visoka rezolucija današnjih digitalnih fotoaparata, tako da, ako ubacite puno slika, dokument može da ima i puno megabajta. Ovo inače nije tema ove lekcije, a sa druge strane, Word već ima neke ugrađene mehanizme za rešenje ovog problema.

Da bi uopšte mogli da nešto radite sa slikom, treba da je selektujete. Slika se selektuje klikom na nju. Tada se u temenima slike pojave kružići, a na sredinama starnica kvadratići. Kada mišem dođete do kružića, pojaviće se dvosmerna strelica. Kliknite i vucite do željenih dimenzija. Videćete da se proporcionalno menjaju obe dimenzije, što je dobro. Ukoliko za promenu dimenzija koristite kvadratiće na stranicama, dimenzije se ne menjaju proporcionalno. U ovom slučaju treba da vodite računa da vam npr. ljudi ne ispadnu kao bandere ili pak kao burići. Ako ipak želite da zadate konkretne dimenzije, ide desni klik na sliku, gde iz pomoćnog menija birate Size…

Slike-u-Wordu

Pored promene dimenzija, ako kliknete na zelen kružić iznad sredine slike, moćiće te da rotirate sliku za određeni ugao.

U meniju Picture Styles vam je ponuđen bogat izbor efekata. Možete npr. da dodate okvir, kome možete da menjate boju i širinu. Možete da „oborite“ sliku u više smerova, da joj dodate 3D efekte, senku. Ivice mogu da budu oštre ili „soft“.  U podmeniju Picture Shape, možete da izaberete različite atraktivne oblike.

Opsecanje slike

Vrlo zgodna alatka Crop. Ponekad nije dovoljno da proporcionalno smanjite sliku. Potreban je samo deo slike. U ovm slučaju, kliknete na alatku Crop, a zatim na neku tačku selekcije slike (teme ili stranica) i vučete u željenom smeru ne otpuštajući levi taster miša. Za vreme dok vučete miša jedan deo slike će vam biti uokviren. To je deo slike koji će ostati kada otpustite miša. Ostali deo će biti isečen kao makazama.

Prelom slike i teksta

Kada ubacite sliku u tekst, i ako je slika manjih dimenzija od širine strane, dobićete „praznine“ oko slike, u zavisnosti od toga da li vam je slika poravnata levo, desno ili u centar. (Na slici dole, to je slučaj In line with text.) Ako imate više ovakvih slika, dokument će delovati siromašno, bez obzira što ste ga obogatili slikama.Slike-u-Wordu-prelom

Ovaj problem se rešava pomoću komande Text Wrapping koja nudi više različitih vrsta preloma. Ako želite tekst zbijen sa slikom izaberite opciju Tight. Kada primenite ovu komandu, sliku možete da postavite bilo gde u tekstu (kliknete na sliku i „nosite“ je gde želite).

Osvetljaj i kontrast

Primenjujete ako dodatno želite da povećate ili smanjite oštrinu i osvetljenost. Ovo se uglavnom koristi ako želite da stavite sliku u pozadini teksta. Ako ovo primenjujete, ne zaboravite da je prioritet tekst tj. da može da se pročita, a da slika bude pomalo vidljiva.

U okviru ove grupe komandi, dodatne mogućnosti su i promena boje slike tj. Recolor. Kada isprobate sve opcije, i ako niste zadovoljni učinjenim, primenite komandu Reset Picture.

 

PRETHODNA LEKCIJA: Tabele u Wordu

SLEDEĆA LEKCIJA: Tabele i slike u Wordu – primena

2 pings

  1. […] Slike u Wordu » […]

  2. […] « Slike u Wordu […]

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.