Rad sa više aplikacija.

Rad sa više aplikacija. Prečice na tastaturi.

Ovo je jedna od složenijih vežbi, ali kada je savladate, sigurno će te biti brži u radu sa računarom. Vežba se realizuje nakon obrađenih lekcija o radu sa fajlovima i folderima i „pokriva“ lekciju „rad sa više aplikacija“.

Pre ove vežbe proučite link prečice na tastaturi.

Desni klik na tastaturi

 1. Otvorite Paint i nacrtajte kućicu. Fajl snimite na disku D kao KUĆICA.BMP.
 2. Zatvorite sve programe i ODLOŽITE MIŠA. OSTATAK VEŽBE RADITE POMOĆU TASTATURE.
 3. Otvorite Explorer i na D disku napravite folder TASTATURA  i u njemu podfoldere MATEMATIKA, SLIKE i TEKSTOVI. (Windows + E, pomoću tastera TAB dovedete fokus na disk D, sledi Alt + F pa New Folder. Drugi način je „desni klik“, ali na tastaturi, u prostoru diska D pa New Folder iz kontekst menija. Desni klik na tastaturi simulira dugme ispred desnog CTRL-a ili Shift+F10. )
 4. U nastavku, nemojte da zatvarate već otvorene aplikacije jer je cilj vežbe rad sa više aplikacija. Pređite sada na disk D i pomoću Clipboard-a premestite fajl KUĆICA.BMP u folder SLIKE. (Pomoću tastera TAB prelazite na disk D, selektujete fajl, Ctrl + X (Cut), pređete sa TAB u folder SLIKE pa Ctrl + V (Paste).)
 5. Otvorite fajl KUĆICA.BMP u Paint-u. (Selektujete fajl, pa Enter.) Ukoliko vam Paint nije difoltni program za slike, otvoriće se neki drugi program. Zatvorite ga sa Alt + F4. Ponovite postupak na sledeći način: „desni klik“ na selektovan fajl, pa iz kontekst menija izaberete Open with / Paint.
 6. Otvoren fajl nemojte da menjate, već ga sa Save As snimite u istom folderu u formatu JPG tj. KUĆICA.JPG. (Alt + F, Save As, pomoću TAB-a dođite do Save as type, izaberite JPG, pa Enter.)
 7. Sa Alt + Tab pređite u Explorer. Da bi videli koj format za slike zauzima više memorije, podesite detaljen pregled tj. View/Details. (Kada koristite Alt + Tab, Alt se neprestano drži, a sa Tab se bira otvorena aplikacija. Kada otpustite tastere, automatski prelazite u izabranu aplikaciju.)
 8. Pomoću Run, otvorite digitron i izračunajte koliko puta je veća BMP slika od JPG slike. (Windows taster, odmah kucate Run pa Enter (može i Windows + R), a zatim kucate Calc, pa Enter.)
 9. Pokrenite sada Word (Windows taster / All programs / Microsoft Office / Word) i odovorite koliko puta je veća slika u BMP formatu. Dalje, u novom redu otkucajte sledeći matematički izraz: (2,53-0,86)*(3,52+1,2)/4=. Pomoću kalkulatora izračunajte vrednost izraza i upišite rešenje. Verovatno će te nekoliko puta morati sa Alt + Tab da prelazite iz Worda u Calculator i obrnuto. Fajl snimite kao ODGOVORI u podfolderu TEKSTOVI.
 10. Iskopirajte vaš izraz u novom redu ispod. (Dovedete kursor na početak reda, tekst selektujete tako što pritisnete Shift + kursorska strelica desno (za ceo red može i Shift + End), Ctrl + C, u novom redu Ctrl + V.) Sada imate tri reda teksta. U prvom je odgovor, a naredna dva su izrazi.
 11. Između prvog i drugog reda ubacite sliku KUĆICA.JPG. ( Pošto je slika otvorena, sa Alt + Tab pređite u Paint, Ctrl + A (Select All), Ctrl + C, ponovo Alt + Tab da se vratite u Word, stanete na kraj prvog reda, Enter, Ctrl + V.)
 12. Između drugog i trećeg reda ubacite sliku vašeg desktopa. (Da bi videli desktop, minimizirajte sve prozore sa Windows + M (može i Windows + D), pritisnite PrtSc taster kako bi u Clipboard ubacili sliku desktopa, sa Alt + Tab pređite u Word, stanite na kraj drugog reda, Enter, Ctrl + V.)
 13. Ispod trećeg reda ubacite sliku dijalog prozora Save As. (Pomoću Alt + F i kursorskih strelica otvorite dijalog prozor Save As, pritisnite Alt + PrtSc (time ste u Clipboard ubacili sliku samo aktivnog prozora a ne ceo ekran), pređite u Word, pa Ctrl + V.)
 14. Zatvorite sve aplikacije (jednu po jednu) sa Alt + F4. Ukoliko niste snimali falove tokom rada sa Ctrl + S, snimajte ih pri zatvaranju.
 15. Proverite vaše foldere i fajlove još jednom bez korišćenja miša.

Rad sa više aplikacija

2 pings

 1. […] ZA TEMU PREČICE NA TASTATURI JE OVDE. ODNOSI SE NA RAD SA VIŠE […]

 2. […] « Rad sa više aplikacija. […]

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.