Ono što merimo, to i napreduje!

Ono što merimo, to i napreduje!

Decembar 2018.

Ovaj post je u stvari reklama (ali sa jednom lepom pričom na kraju posta). Nastao je kada je moj kanal na YouTube, koji je povezan sa sajtom poslovna informatika, dostigao 100.000 pregleda (Decembar, 2016.). U odnosu na “poslednje” merenje iz aprila 2016. rezultati su značajno bolji.

merenje-na-sajtu

Evo i dokaza.

Pet najgledanijih klipova na You Tube kanalu, među kojima se posebno izdvajaju funkcije u Excelu.

najgledaniji-klipovi-excel

analitika-sajta-poslovna-informatika

Najnoviji komentari.

To je ono što mi najviše znači. Potvrda kolega da je ono što radim dobro. (Uostalom, i Google-u za pozicioniranje sajtova više znače komentari nego lajkovi). Hvala.

komentari-za-poslovna-informatika

komentar-da-se-pohvalim

Zašto je važno da merite ono što radite?

Evo i jedne lepe priče o merenju. U pitanju je neki projekat. Može da bude i školska godina. Ono što je ovde važno, projekat ima POČETAK i KRAJ. Recimo da ste zamislili da na kraju projekta imate neki rezultat kao na slici dole.

merite-ono-što-radite-1

Kada se završi projekat (ili školska godina), vi izmerite rezultate, i dobijete nešto kao na slici dole.

merite-ono-što-radite-2

Ostvarili ste veliki pad u odnosu na očekivano. To znači da ste bankrotirali (propali) ili ponavljali razred ako se radi o šklskoj godini. Šta sada može da se uradi? Pa ništa. Kraj.

Kada ovu priču prezentujem učenicima, uglavnom ih pitam “Šta sada možete da uradite?”. Najsimpatičniji odgovor sam dobio od jednog učenika koji glasi “Mož’ da se slikamo“.

Međutim, ako merenja na projektu radite redovno (npr. kvartalno, odnosno na tromesečju) slika može da bude potpuno drugačija.

redovno-merenje-projekta

Ako ste izmerili rezultate poslovanja na kraju prvog kvartala (tromesečja), i ustanovili da ste daleko od očekivane vrednosti, vi možete da preduzmete bezbroj akcija i da korigujete poslovanje (uspeh u školi) kako bi na kraju došli do očekivane vrednosti odnosno ostvarili svoje ciljeve.

Zaključak. Sve što radite, treba redovno da proveravate: posao, auto, ženu, decu, prijatelje,…

Na kraju, 100.000 puta hvala na poverenju.

100000-pregleda-na-YouTube

1 comment

1 ping

  1. Sam naslov je dovoljno rekao a i svaka vam je na mestu. Nakon svakog obavljenog posla volim da imam REALNU statistiku uspeha, makar bila i neki los prikaz, samo tako napredujem

Komentariši

Your email address will not be published.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.